בעידן שבו הטכנולוגיה מתקדמת במהירות, הדפסה תלת מימידת (Additive Manufacturing - AM) הופכת לכלי מרכזי בתעשיות רבות, מאופטימיזציה של תהליכים ועד לפיתוח חדשנות טכנולוגית. הקורס נועד להכשיר מנהלות ומנהלים וכן מובילות ומובילים בתעשייה לאמץ וליישם טכנולוגיות ייצור תוספתי באסטרטגיות עסקיות, תוך הבנה מעמיקה של יתרונותיהן הכלכליים והטכניים.

הקורס מספק ידע פרקטי על יישום טכנולוגיות מתקדמות בעולמות הרפואה, הבנייה, ההייטק והמזון, ומעניק כלים אסטרטגיים למנהלות ומנהלים, מהנדסות ומהנדסים לתכנון תהליכי ייצור יעילים, מותאמים אישית ובני קיימא. הקורס מרחיב בנושא יישומים, טכניקות ומגוון החומרים ומשלב תיאוריה עם פרקטיקה דרך ביקורים בעסקים וחברות המובילות את התעשייה, התנסות מעשית וניתוח מקרי בוחן.
בסביבה עסקית גלובלית המשתנה במהירות, הקורס מאפשר למשתתפות ומשתתפים להישאר רלוונטיים, לפתח מיומנויות מתקדמות, ולמנף טכנולוגיות חדשניות לשיפור ביצועים ולפתיחת הזדמנויות חדשות בשוק.

היחידה ללימודים לאורך החיים באפקה מציעה לחברות וארגונים בתחום התקשורת והביטחון מארז ייחודי הכולל ארבעה קורסים מעמיקים בתחומי התקשורת וגלי הרדיו: תכן אנטנות,  רכיבי רדיו ומיקרוגלים, מבוא למערכות מכ"ם ותקשורת ספרתית.

הקורסים מותאמים למשתתפים בעלי רקע הנדסי בתחומי הנדסת חשמל, תקשורת והתעשיות הביטחוניות, מציעים שילוב בין ידע תיאורטי לפרקטיקה, ומקנים למשתתפים כלים מעשיים שישמשו אותם במגוון תחומי עשייה. הקורסים כוללים מגוון רחב של נושאים ותרגולים עם חיבור לתעשייה ומציעים הזדמנות ייחודית ללמוד ולהתמחות בטכנולוגיות מתקדמות.

הקורסים יתקיימו באתר החברה, בהתאם לצרכים הספציפיים שלה, וכוללים סילבוס גמיש הניתן להתאמה למטרות החברה.

את הקורסים יעביר פרופ' עלי לוין, מומחה מוכר בתחום התקשורת והרדיו.

 

 

 

תיאור הקורסים 

  1. תכן אנטנות (24 שעות) 

הקורס עוסק בנושא אנטנות והתפשטות גלים אלקטרומגנטיים ומיועד להקנות למשתתפים הבנה בעקרונות הפעולה של אנטנות, היכרות עם סוגי האנטנות השונים ויכולת בסיסית להעריך את הביצועים של אנטנות שונות במערכות תקשורת ומכ"ם.
הקורס מורכב משני חלקים: בחלק הראשון יובאו עקרונות הקרינה ופרמטרים בסיסיים של אנטנות (צפיפות קרינה, רוחב אלומה, כיווניות ושבח, יעילות, דפוסי קרינה, קיטוב, תיאום עכבות ורוחב פס). בחלק השני יסקרו סוגי אנטנות שונים ובהם: אנטנות תיל ישר ולולאות, מערכי אנטנות, אנטנות מיפתח ואנטנות מודפסות. כמו כן יידונו שיטות מדידה וסימולציה והקשר למערכות תקשורת אלחוטיות, למערכות מכ"ם ולמערכות ניווט.

  1. רכיבי רדיו ומיקרוגלים (40 שעות)

מטרת הקורס היא להציג את המושגים הבסיסיים בתחום הרדיו, לסקור את הרכיבים העיקריים ולהדגים את שילובם המערכתי לשרשראות שידור וקליטה בתקשורת, במכ"ם ובמערכות לוחמה אלקטרונית. הקורס יעסוק בחמישה נושאים כדלקמן:

  • הקדמה נרחבת על עקרונות היסוד של גלים אלקטרומגנטיים, הספקטרום האלקטרומגנטי, חזרה על שדות וגלים כלואים ומתפשטים, שידור וקליטה, תופעות אי-לינאריות ותופעות רעש תרמי ורעש פאזה.
  • חזרה על תורת קווי התמסורת, אימפדנס קו ועומס, דיאגרמת סמית, תיאום אימפדנסים, גלים עומדים ופירוט קוי תמסורת נפוצים: קואכס, גלבו, סטריפליין, מיקרוסטריפ. כמו כן נציג את תורת הרשתות המפולגות, מטריצות אימפדנס ומטריצות פיזור, ניתוח ומדידת רשתות, הכרת נתח הרשת, כיולים וניתוח שגיאות.
  • סקירת רכיבי RF ומיקרוגלים פסיביים: חללי תהודה, מפצלי הספק, מנחתים ומזיזי פאזה, מצמדים, פילטרים ואח',
  • סקירת רכיבי RF ומיקרוגלים אקטיביים: דיודות, טרנזיסטורים, ערבלים, מגברים דלי רעש, מגברי הספק.
  • סיכום מעטפת הדרישות והביצועים של שרשראות שידור ושל שרשראות קליטה.

  1. מבוא למערכות מכ"ם (24 שעות)

הקורס מציג מבט רחב על יסודות המכ"ם, החל ממשוואת טווח המכ"ם, הבנת שטח חתך של מטרות, השפעת האטמוספרה, עקרונות הגילוי ורמת הדיוקים המושגת בגילוי מטרות ובעקיבה אחריהן. דגש מיוחד יושם על מכ"מים צבאיים רב-משימתיים כגון חיפוש, עקיבה, עקיבה וחיפוש משולבים, מכ"מי פולס-דופלר, FMCW, SAR, ריבוי אלומות, מכ"מים סוקרים ומכ"מי MIMO.

  1. תקשורת ספרתית (56 שעות) 

מטרת הקורס היא להציג את עיקרי התקשורת הספרתית ובייחוד את הרובד הפיזיקלי ואת שיטות האפנון והקידוד של מערכות תקשורת עדכניות. המשתתפים יכירו את מושגי היסוד ואת המגבלות התיאורטיות וייחשפו למגוון שיטות מעשיות ליישום הרעיונות וההמצאות בתחום. הפרק הראשון של הקורס עוסק בהעברת מידע דיסקרטי הן על ידי פולסים והן על ידי אפנון רב- סימני ובפרט מדגיש את נושאי קצב התקשורת, רוחב הסרט ויחס אות לרעש. לאחר הקדמה על תורת המידע, אנטרופיה וקיבול הערוץ, נטפל בקידוד אופטימלי של המקור (דחיסת מידע) ובקידוד אופטימלי של הערוץ (גילוי ותיקון שגיאות). בחלק השלישי יידונו שיטות אפנון ספרתיות בינאריות ASK, PSK, FSK ומרחבי אותות רב סימניים מסוג M-ASK, M-PSK, M-FSK, QAM  ויודגשו המאפיינים המערכתיים העיקריים של יעילות ספקטרלית מול יעילות הספק בהקשר של חסם שנון.

עם מה תצאו מהקורסים? 

  • הרחבת הידע התיאורטי והמעשי באנטנות, ברכיבי רדיו, במערכות מכ"ם ובתקשורת ספרתית.
  • הקניית כלים מעשיים ליישום פרויקטים בטכנולוגיות רדיו מתקדמות.
  • חיבור בין תיאוריה ופרקטיקה באמצעות מקרי בוחן ודוגמאות מהשטח.
  • שיפור מיומנויות באפיון דרישות ובפתרון בעיות.
  • מענה לנושאים ספציפיים מתחומי העניין של המשתתפים.
  • העמקה נוספת על ידי חומרי עזר שיימסרו על ידי המרצה במענה לבקשות המשתתפים.  

שאלות נפוצות

  • מהנדסים בתחומי חשמל, אלקטרוניקה ותקשורת.
  • אנשי מקצוע בתעשיות הביטחוניות, הטכנולוגיות והאזרחיות המעוניינים בהעמקת הידע.
  • סטודנטים ובוגרים בתחום ההנדסה המחפשים יתרון בשוק העבודה.
  • סטודנטים לתארים מתקדמים – בלימודי הנדסת חשמל, פיזיקה או תחומים קשורים.